Spinazie

Spinazie

Informatie

Spinazie is een bladgroente uit de ganzenvoetfamilie.

Oude Chinese en Arabische geschriften verhalen al over spinazie. Afkomstig uit midden-Azië kwam deze groenten in de twaalfde eeuw een vrij belangrijke plaats veroverde in het assortiment groenten. Het is een snelgroeiend gewas dat vooral in de lente en in de herfst goed doet. In de zomer wordt spinazie veel minder geteeld, omdat het dan vrij snel zaad schiet. Spinazie is een lekkere bladgroente die rijk is aan mineralen.

Oogsten en bewaren

Spinazie kun je snijden of plukken. Je kunt de blaadjes jong en klein oogsten, of wat langer wachten tot ze groter zijn. Wanneer de spinazie oogstrijp is, kan je niet te lang wachten om te oogsten. Het blad vergeelt dan sneller, slaat nitraat op en op het dode blad verschijnen schimmelziektes. In ieder geval moet je de planten volledig oogsten wanneer de hoofdstengel zich begint te strekken, want dat is het sein dat de plant bloem gaat vormen.

Spinazie snijd je niet te laag af, want dan is het hart weg en zal er geen tweede oogst meer mogelijk zijn. Plukken gebeurt door regelmatig de buitenste bladeren van elke plant af te trekken. Het hart van de plant groeit dan rustig verder.

Was de spinazie in koud water. Je kunt de spinazie met een slacentrifuge droog spinnen of voorzichtig droog deppen met een doek. Zorg ervoor dat de spinazie zo droog mogelijk de koelkast in gaat. Wikkel de bladeren in een doek en eventueel daarna in een plastic zak. Op deze manier is de verse spinazie tot drie dagen houdbaar. 

Je kunt de spinazie ook bewaren door deze in te vriezen. Blancheer de bladeren, laat deze goed uitlekken. Knijp het overtollige vocht uit de bladeren. Laat de spinazie afkoelen voordat je ze in de vriezer stopt. Op deze manier kan je de spinazie tot een half jaar bewaren.

7x recepten met spinazie | Lekker en Simpel