Snijbiet

Snijbiet

Informatie

Snijbiet is een bladgewas en behoort tot de ganzenvoetfamilie.

Snijbiet of warmoes is een zusje van de suikerbiet, de rode biet en de voederbiet, maar wordt voor het blad en de stengel geteeld. Het is gemakkelijk te telen, groeit snel, neemt weinig plaats in, wordt zelden aangetast en is lekker. Het jonge blad smaakt wat naar spinazie en wordt ook zo bereid. Je kunt het jonge blad ook rauw eten in een gemengde salade. De bladstelen kun je in stukjes snijden en gaar stoven.

Oogsten en bewaren

Warmoes geteeld voor het blad, wordt met een mes afgesneden als het gewas vijftien centimeter hoog is. Snij niet te dicht bij de grond, zo kun je een paar weken later opnieuw oogsten. Wanneer je de stelen wilt gebruiken, pluk dan enkele middelgrote stelen van een plant.

Zoals bijna elke bladgroenten bewaard snijbiet slecht. Ontdoe de bladeren van vuil door ze te spoelen onder koud water. Pas op dat je de bladeren niet te veel kneust. Dep of spin (in een slacentrifuge) de bladeren droog. Wikkel de bladeren en stengels  in een vochtige doek en bewaar in de koelkast; 2 dagen houdbaar. 

Recept

Snijbiet recepten | De lekkerste snijbiet gerechten | Snijbiet.nl