Onbespoten of bespoten groenten: Wat kies jij?
Bij de Dyck draait alles om eerlijk en puur eten, rechtstreeks van het land naar jouw bord. Een vraag die we vaak krijgen, is wat nou precies het verschil is tussen bespoten en onbespoten (biologische) groenten. Veel mensen weten wel dat onbespoten gezonder schijnt te zijn, maar hoe zit dat dan? Tijd om dat eens uit te leggen!
Bespoten groenten
Veel groenten in de supermarkt worden geteeld met synthetische bestrijdingsmiddelen. Die middelen beschermen de planten tegen ziektes en plagen, waardoor er een grotere en mooiere oogst ontstaat. Klinkt handig, toch? Maar er is ook een keerzijde: resten van deze middelen kunnen op de groenten blijven zitten en dat is niet zo’n prettig idee en bovendien kan het nadelige effecten hebben op je gezondheid. Daarnaast hebben deze middelen impact op de natuur, zoals het bodemleven en de biodiversiteit.
Onbespoten groenten
Wij kiezen voor een andere aanpak: onbespoten groenten uit onze eigen moestuin. Dit betekent dat we (en dan vooral onze moestuinmanager Marloes) werken zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. In plaats daarvan gebruiken we natuurlijke methoden om de bodem vruchtbaar te houden en onze gewassen gezond te laten groeien. Het is een intensiever proces, maar het resultaat is het dubbel en dwars waard. Onbespoten groenten zijn niet alleen beter voor het milieu, maar hebben ook een pure, volle smaak die je écht proeft. Daarom is onze slogan dan ook: Goed voor elkaar.
Dit kunnen we allemaal wel makkelijk roepen, maar wat zijn nou echt de onderzochte feiten? Deze hebben we even op een rijtje gezet:
- Het gebruik van pesticiden en kunstmest kan leiden tot uitputting van de bodem en verstoring van het natuurlijke bodemecosysteem. Dit heeft negatieve gevolgen voor de biodiversiteit en de vruchtbaarheid van de bodem, aldus Rineke Dijkinga. Ook het Louis Bolk Instituut zegt dat biologische landbouwmethoden een gezonde bodem met een rijk en divers microbieel leven bevorderen.
- Naast Rineke zegt ook hoogleraar milieuchemie en toxicologie aan de VU, Jacob de Boer, dat in grote mate de pesticide kunnen zorgen voor een verstoring in je hormoonhuishouding of invloed kunnen hebben op het zenuwstelsel. Hoewel alle groenten en fruit in Nederland aan hoge eisen voldoen. Je krijgt dus niet zomaar grote hoeveelheden binnen als je gevarieerd eet.
- Overmatig gebruik van stikstofhoudende meststoffen kan leiden tot een disbalans in mineralen in de plant, wat resulteert in een scherpere of minder aangename smaak van de groenten.
- Onze darmen zijn het niet meer gewend om gefermenteerd voedsel te eten. De opkomende trend om meer te gaan fermenteren is goed nieuws! Onze darmen kunnen alle pre- en probiotica in gefermenteerd voedsel beter opnemen.
(de bronnen kan je vinden onder aan dit bericht)
Onze keuze
Als restaurant geloven wij in de kracht van onbespoten groenten. Het sluit aan bij onze visie op duurzaamheid, gezondheid en de liefde voor smaakvolle gerechten. Alles wat we serveren, begint bij het land, bij een gezonde bodem en eerlijke teelt. Zo kunnen we jou het beste van onze streek bieden: gerechten vol smaak, passie en zorg voor de natuur.
Kom het zelf ervaren in onze gerechten. Bij de Dyck proef je niet alleen wat puur natuur betekent, maar draag je ook bij aan een duurzamere wereld. Wat kies jij?
Bronnen
- Rineke Dijkinga, 2022, ”Wat heeft bodemgezondheid met onze hormonale gezondheid te maken?” op https://re-generation.cc/longread/bodemuitputting-hormonale-gezondheid-rineke-dijkinga/
- Louis Bolk Instituut, 2020, ”Gezonde bodem … gewas/vee … voeding … mens” op https://www.louisbolk.nl/sites/default/files/publication/pdf/gezonde-bodem-gewasvee-voeding-mens.pdf
- Fleur van Benten en Jacob de Boer, 2025, ”Zorgen over pesticiden op groenten en fruit? Dit kan je doen”, op https://eenvandaag.avrotros.nl/item/zorgen-over-pesticiden-op-groenten-en-fruit-dit-kan-je-doen/
- Rineke Dijkinga, 2024, ”Natuurwetten wijzen ons de gezonde weg” op https://rinekedijkinga.nl/weetjes/natuurwetten-wijzen-ons-de-gezonde-weg/