In het nieuws

In het nieuws

April 2023

Groene Michelinster voor de Dyck in Woubrugge: ‘Keihard voor gewerkt’

Een mooi persoonlijk artikel in het Algemeen Dagblad over het winnen van de Groene Michelinster.

April 2023

Duurzame Groene Michelin ster voor Restaurant de Dyck in Woubrugge

Het Leidsch Dagblad schonk veel aandacht aan onze Groene Michelin ster onderscheiding. Je leest het artikel op hun website.

April 2023

Deze restaurants kregen hun eerste groene Michelinster 2023

Entree Magazine schreef een leuk artikel over de restaurants die in 2023 hun Groene Michelinster ontvingen.

December 2022
In het kader van de Groene Hart promotie is er bij de Dyck een filmpje gemaakt over van grond tot bord. We vertellen over het unieke concept van de Dyck, oogsten samen met eigenaar Reinier aardperen, laten fermentatie-expert Ruben aan het woord en zien hoe chef Martijn met de aardperen een heerlijk gerechtje maakt.
Ze schrijven over ons:
“In Woubrugge ligt een bijzonder restaurant De Dyck. Het hele jaar door komen alle producten uit de eigen moestuin. ’s Zomers vers van het land en voor de winter worden eeuwenoude technieken in een nieuw jasje gegoten. Zoals fermenteren.”
Bekijk het filmpje op Facebook
November 2022

We zijn heel trots dat we wederom tot de 500 beste restaurants van Nederland behoren!

Dit is wat lekker over ons schrijft:

“Het akkerbedrijf van zijn ouders in het Groene Hart, dat eigenaar Reinier Kempenaar in 2003 overnam, vormde voor hem de basis van waar fine dining restaurant De Dcyk nu staat: zoveel als mogelijk koken met ingrediënten van het seizoen die zijn eigen land te bieden heeft. Inmiddels zijn er een moestuin en boomgaard gerealiseerd, zorgvuldig onderhouden door moestuinmanager Janneke van Impelen en is de De Dyck zo goed als zelfvoorzienend. De keukenfilosofie is helder: een experimentele vegetarische kookstijl met desgewenst hier of daar een supplement vlees of vis, oftewel het Moestuinmenu. Vlees komt van eigen varkens, eieren van eigen kippen, wild van jagers uit de omgeving en vis van Hollandse visserij. Verantwoordelijk chef is Martijn Koeleman (eerder ervaring opgedaan bij La Provence en Kasteel Heemstede) en fermentatiespecialist Ruben Oosterhof, die een hele koelcel tot zijn beschikking heeft om delen van de oogst te kunnen fermenteren. De wijnen op de kaart zijn gemaakt binnen een straal van 500 kilometer van De Dyck en er wordt veel aandacht besteed aan alcoholvrije dranken. We kunnen er kort over zijn: hier wordt erg mooi en inventief gekookt. Maître Sanne de Jong brengt ons verfijnde amuses als bloem van Oost-Indische kers met crème van gedroogde en geïnfuseerde wortel en bijenpollen. En daarna een minstens zo spannend vooraf van aspergegel met gebarbecuede cherrytomaat, gekonfijte shiitake waarbij rauw gefermenteerd asperge, afrikaantjes, tomatenbouillon en dennenolie. Venkel is gekonfijt in berenklauwolie, kort geroosterd en gaat samen met hollandaise van cassisbes plus poeder ervan en jostabes met klaverzuring en citroenbasilicum. En dat alles in een relaxte setting met een superaardig en vooral betrokken serveerteam. Daar rijd je graag een blokje voor om.

Oktober 2022

Lekker.nl heeft een mooi artikel over de Dyck gepubliceerd. Ze gaan in op onze filosofie, missie en toekomstplannen.

Lees het hele artikel op lekker.nl.

September 2022

Eigenaar van de Dyck, Reinier Kempenaar, heeft een interview gegeven aan INTO business magazine. Lees het hele artikel; over hoe Reinier van akkerbouwer naar restauranteigenaar ging.

September 2022

Marjolein Schuman, redacteur bij Winelife magazine kwam bij ons lunchen en interviewde onze toenmalige sommelier Danny van den Barselaar. Ze schreef er een prachtig stuk over, wat nu in de papieren versie van Winelife magazine staat. Je kunt het magazine bestellen op hun website of kopen bij de betere boekhandel.

Hiernaast vast de eerste twee bladzijdes, van het maar liefst 8 bladzijdes lange artikel.

Of open deze PDF om het hele artikel te lezen.

Augustus 2022

Nancy van Batenburg, hoofdredactrice van één van de grootste culinaire platforms van Nederland, kwam bij ons dineren. Ze schreef er een fantastisch artikel over op Culy.nl.

“Hoeveel restaurants tegenwoordig wel niet zwaaien met de woorden ‘lokaal’ en ‘uit eigen moestuin’ (die soms niet eens groter is dan een postzegel): het is niet bij te houden. Maar we zijn niet eerder zó ondergedompeld geweest in die moestuin als bij restaurant De Dyck in Woubrugge. Een omreisrestaurant met een hoofdletter O.”

Lees verder op Culy.nl 

Juli 2022

Rik Leonards van ChefsFriends.nl kwam bij ons dineren. Hij schreef er een enthousiaste en uitgebreide blog over.

“Bij De Dyck in Woubrugge is de Hollandse bodem de baas. Kloppend hart is een (moes)tuin van een halve hectare, vol met groenten, kruiden, fruit en bloemen. Het menu is vegetarisch. Vis en vlees zijn beschikbaar als supplement, maar die moet je – voor deze ene keer – lekker links laten liggen.”

Lees verder op ChefsFriends.nl

Juli 2022

Titia Boxma kwam bij ons lunchen en schreef daar een verslag over op Anne-Wies.nl

Ze schrijft: “Ik woon in Leiden en maak regelmatig fietstochtjes in het Groene Hart, één van de zuurstofaders van het Westen. Woubrugge, een pittoresk plaatsje in de polder tussen Alphen aan den Rijn en Amsterdam, wordt vanaf april regelmatig door mij bezocht vanwege de aspergeboerderij Noordam. Met een beetje schaamrood op mijn kaken moet ik dus bekennen dat ik nog nooit bij restaurant De Dyck in Woubrugge ben geweest. Tijd voor een uitgebreide kennismaking.” (…) “Deze middag gaan we voor geheel vegetarisch. Als ik uit eten ga, kan ik altijd erg genieten van een mooi stukje vlees, wild of vis dus ik ben zeer benieuwd of ik dit niet ga missen.”

Lees verder op Anne-Wies.nl

Juni 2022

Daniëlle Smit van Lifestyle NWS kwam bij ons lunchen. Ze was erg enthousiast en schreef er een leuk artikel over.

“Wel eens van restaurant de Dyck in Woubrugge gehoord? Nee? Dat is het antwoord dat ik tot mijn verbazing van iedereen in mijn omgeving kreeg, toen ik enthousiast vertelde over mijn uitnodiging om het lunchmenu te komen proeven. Dit voor de meeste Amsterdammers (nog) onbekende culinaire pareltje, ligt op een krap halfuurtje rijden van Amsterdam. Heerlijk rustig, midden in het Groene Hart, genieten van de meest bijzondere groentegerechtjes uit eigen moestuin en je kunt nog gratis voor de deur parkeren ook.”

Lees verder op Lifestyle NWS

Juni 2022

Esther Groenewoud van wijntjesmetesther.nl kwam bij ons lunchen. Ze heeft een uitgebreid artikel geschreven over haar ervaring bij de Dyck.

“Restaurant De Dyck: Fine dining met hart voor de natuur.
Op een prachtige zondagmiddag was ik uitgenodigd bij restaurant De Dyck in Woubrugge, een fine dining restaurant in de polder. Maar niet zomaar een restaurant! Hier eet je wat het land te bieden heeft, is het restaurant zelfvoorzienend en wordt alles geteeld met respect voor omgeving en natuur. (…) Wij beginnen ons bezoek met een rondleiding om meteen goed kennis te maken met De Dyck. Op naar de moestuin, het kloppende hart van dit restaurant. Hier staat echt van alles aangeplant en heeft de keuken een heleboel verschillende producten staan om iets moois mee voor op het bord te maken. ”

Lees verder op wijntjesmetesther.nl

Mei 2022

Ellen Veltman van Foodness.nl kwam bij ons lunchen.

“Voor iedereen die van eerlijk en puur eten houdt heb ik dé ultieme restauranttip! Bij De Dyck in Woubrugge eet je heerlijke gerechten van biologische producten die van eigen akkers en moestuin komen. Maar dan wel op ‘fine dining’ niveau. Je vindt hier nauwelijks vlees en vis op de kaart (wel mogelijk als toevoeging!), maar met name groenten en kruiden afkomstig van het land. De missie van eigenaar en boer Reinier Kempenaar is om met ‘fine dining’ zijn heerlijke, biologische producten aan de man te brengen. En dat is precies wat De Dyck’s chef Martijn Koeleman doet. Hij maakt de lekkerste ‘pure’ gerechten met verse seizoensgroenten- en ingrediënten van dat moment.”

Lees verder op Foodness.nl

 

Mei 2022

Vermelding Gault&Millau

Wat zijn we trots! Met 13,5 punt zijn we binnengekomen in de digitale gids van Gault&Millau.

Wat Gault&Millau over ons schrijft:

Midden in een polder in het Groene Hart in Woubrugge vind je restaurant De Dyck. Hier neemt chef Martijn Koeleman zijn gasten mee op culinaire reis met opbrengsten uit eigen akkers en moestuin. De Dyck serveert een volledig vegetarisch menu met opties voor vis-  of vleessupplementen. Amuses zijn technisch knap uitgevoerd met onder meer krokantje van aardpeerschil, mooi in balans met gerookte knoflook, aardpeer en gefermenteerde gele tomaat. Bij de gerechten gooide de combinatie van gefermenteerde koolrabi millefeuille met filmende saus van eidooier en eekhoorntjesbrood poeder de hoogste ogen. Meteen met koksmuts in onze selectie.

Mei 2022

Ester van Opstapmetlisa.nl kwam bij ons lunchen!

“Daarna werden wij gang na gang verrast met gerechten die er allemaal als kleine kunstwerken uitzagen en ook allemaal een hele bijzondere smaak hadden door de combinatie van verse, én gefermenteerde groenten. Hierdoor mis je de toevoeging van vlees of vis totaal niet in het gerecht.”

Het was een gezellige middag en ze heeft een heel enthousiast artikel over ons geschreven.

Mei 2022

In het zojuist uitgekomen stijlvolle lookbook van Ongestuukt en Lemonade staat een prachtig uitgebreid artikel over de Dyck.

Lees het artikel.

 

April 2022

Wauw! In één weekend in twee kranten een recensie van de Dyck!

We zijn blij verrast met de mooie artikelen in de Telegraaf en het AD Groene Hart.

April 2022

De Dyck staat in de Green special van Delicious. magazine.

Helemaal passend bij onze visie en werkwijze en mooi om ook veel andere duurzame en groene initiatieven te ontdekken!

 

April 2022

Maandag 11 april was de Dyck het decor van de verkiezing voor lekkerste streek van Nederland.

Een voorbeschouwing lees je in het Leidsch Dagblad.

Wie uiteindelijk de lekkerste streek van Nederland was lees je in het AD Groene Hart.

Maart 2022

Ons zelfoogst abonnement stond in de spotlight in het Algemeen Dagblad!

December 2021

We zijn wederom verkozen tot één van de 500 lekkerste restaurants van Nederland!

“De Dyck – Woubrugge
In het Zuid-Hollandse Woubrugge bevindt zich de eigenzinnige boerderij-restaurant van Reinier Kempenaar. Wij zijn onder de indruk van de gedurfde (semi-)vegetarische schotels, bereid met ingrediënten uit eigen tuin, die uit de keuken van chef-kok Martijn Koeleman komen. Zoals knapperige botersla in heldere tomatenbouillon met tuinkruiden, lavasolie, grijze garnaal en oreganobloemetjes. En gebarbecuede spitskool met ricotta en ‘dennentopjes’. Ook smakelijk: rode biet in gerookte geitenboter, bij klaverzuring, postelein en peterselie-olie.

De sympathieke sommelier Danny van den Barselaar schenkt er een frisse, robijnrode ‘SGJ’ bij, biologische spätburgunder uit Baden. Op het andere bord verschijnt, op verzoek, het enige stukje vlees van de avond: Berkshire. Een sappig stukje gebarbecuede varkensrug, naast gerookt kersenblad, daslook, gebraiseerde paksoi, knoflook en saus van lievevrouwebedstro. In het glas: ‘Solaris’, kruidige sauvignon blanc uit het Noord-Brabantse dorp Chaam (Wijngaard Dassemus). Fijn flexitarisch adres.”

www.lekker.nl

Juli 2021

Caroline van de Hippe Vegetariër kreeg een rondleiding in onze moestuin en kwam bij ons eten. Lees zelf wat ze er van vond op hun website.

Mei 2021

Dat ons verhaal bijzonder is dat weten we zelf natuurlijk wel maar dat ons verhaal daarom ook steeds meer verteld wordt in het nieuws is natuurlijk geweldig!

Onze moestuin, onze zelfvoorzienendheid het hele jaar rond én de bijzondere kneepjes van het fermentatie-vak van onze collega Timon waren reden voor een mooi stuk in het Algemeen Dagblad, online op Foodinspiration én op Radio 2!

Lezen en luisteren jullie mee?