Komkommer
Informatie
Komkommer is een vruchtgewas uit de komkommerfamilie.
Komkommers zijn grote augurken. Ook de bladeren zijn groter. In onze streken worden ze meestal onder glas geteeld. De rassen die geschikt zijn voor de buitenteelt vormen komkommers die heel wat korter zijn dan de komkommers die in de winkel liggen.
Het wortelgestel van de komkommer groeit zeer breed uit (tot 1,5 meter ver), maar blijft ondiep. Aan de hoofdstengels verschijnen zijstengels met bladeren eraan, de zogenaamde zijscheuten. Die kunnen op hun beurt weer vertakken. Komkommers vormen vruchten zonder dat de bloemen bestoven worden. Deze vruchten bevatten dan geen zaad. Komkommers die wel bestoven worden bevatten zeer veel zaad (5000 en meer), wat niet erg smakelijk is.
Oogsten en bewaren
Om veel komkommers te kunnen oogsten moet je regelmatig plukken, dan groeien er voortdurend nieuwe vruchten. Je kunt een komkommer oogsten als het uiteinde (het deel dat niet aan de plant vastzit) goed gevuld en niet meer gerimpeld is. Houd met een hand de komkommer vast en snijd met je andere hand het steeltje van de komkommer door. Let erop dat je niet in de plant of het blad snijdt.
Komkommers bewaar je voor een korte tijd bij dertien graden. Bij lagere temperaturen bederven ze. Je kunt ze ook op zoetzuur zetten, zoals augurken.