Zonnebloemen

Zonnebloemen

Op de foto staat oma met een mooie bos zonnebloemen, van eigen land natuurlijk. Reinier neemt ons mee naar 1996, toen voor het eerst zonnebloemen werden geteeld op het terrein van de Dyck.

“In 1996 teelden we op onze boerderij de eerste zonnebloemen, om te verkopen als snijbloemen. We begonnen met ongeveer 0,25 ha. Dit werd langzaam elk jaar wat meer totdat we op een hoogtepunt meer dan 20 ha teelden. Deze velden werden elke dag gesneden, om zo steeds de beste zonnebloemen te kunnen leveren op de veiling. Klanten van ons waren exportbedrijven of grote winkelketens.

Alles is handwerk, dus er was altijd veel personeel nodig in de zomermaanden. Het waren leuke, maar soms ook lastige tijden. Wanneer het bijvoorbeeld zo’n zomer was dat het vaak regende en er veel wind was. ’s Ochtends was het dan vaak spannend of de bloemen nog overeind stonden of helemaal plat gewaaid waren.. Er moest elke dag geoogst worden, dus in zomers als deze moest er vaak door de modder en waterplassen gelopen worden om de zonnebloemen geoogst te krijgen.
Op dit moment staan er nog wat zonnebloemen op ons land als decoratie voor in het restaurant en voor de verkoop vanuit onze ‘moestuinkar’.

Persoonlijk blijf ik het de meest fascinerende bloem vinden. Nog een leuk feitje om af te sluiten: Wist je dat de zonnebloem, als die in bloei komt op het open veld, altijd met de kop naar het oosten (zonsopkomst) opengaat? Mocht je dus een keer verdwaald raken en ook je smartphone laat je in de steek, de zonnebloem redt je!”