Mispels fermenteren

Mispels fermenteren

Wij nemen jullie mee in het volgende project van onze fermentatie-goeroe Timon. Hij is momenteel aan het experimenteren met mispel-vruchten!

De bomen van deze prachtige vruchten hebben we sinds vorig jaar aangeplant in onze nieuwe hoogstamboomgaard, de opbrengst was echter nog te bescheiden en we konden er helaas nog niet niet voldoende van oogsten. Daarom hebben we voedselbos Haarzuilens gevraagd of deze nog mispels beschikbaar had, zo gezegd zo gedaan. De smaak doet denken aan iets tussen een appel en een peer met een hint van specerijen.

Als je mispels van de boom oogst zijn ze meestal nog erg hard, ze zijn het lekkerst als je ze nog een week of 2 tot 3 in de schuur laat fermenteren. De structuur van het vruchtvlees wordt daardoor zacht en romig en de kruidigheid komt hierdoor extra naar boven.

Wij gaan ze natuurlijk nóg een keer fermenteren maar ook voor ons is dit de eerste keer en spannend wat de uitkomst zal zijn. Van de mispelvrucht wordt puree gemaakt, vervolgens wordt de puree samengevoegd met een jun-starter, dit laat Timon voor ongeveer een week fermenteren op kamertemperatuur en dan heb je mispel jun.

Bijzonder toch? Komen jullie binnenkort het eindresultaat proeven?

Kom je ook mispel jun proeven?