Jun, wat is dat?

Jun, wat is dat?

Onze fermentatiespecialist is aan de slag gegaan en heeft 2 (h)eerlijke Jun’s bereid welke als alcoholvrij aperitief gedronken kunnen worden in ons restaurant!

Een tijdje geleden hebben wij al een mooi filmpje gedeeld over dit zelf gebrouwen “gekke” drankje (deze is nog steeds te vinden op ons You Tube kanaal), maar het blijft een ingewikkeld verhaal en daarom lichten wij graag nog een keer toe hoe dit heerlijke verfrissende drankje Jun gemaakt wordt.

Jun is een van nature bruisende gefermenteerde theedrank gemaakt met groene thee en veelal rauwe honing en is familie van het wat meer bekende “kombucha”.

Net zoals bij kombucha heb je een SCOBY (symbiotische cultuur van bacteriën en gist), ook wel de zwam, nodig. Zodra je een Jun-SCOBY hebt, kan je een Jun thee maken op basis van groene thee welke gezoet is met honing. De bacteriën en gist in de Jun-SCOBY produceren dan een levendig, probiotische drank die licht zuur en zoet smaakt. In onze entree en hal kun je de potten met de SCOBY’s zien.

Net zoals bij kombucha, waterkefir en andere gefermenteerde dranken, kan je met Jun thee een 2de fermentatie doen om het meer bubbelend te maken. De eerste gisting vindt plaats in een open pot, licht bedekt met een kaasdoek. De tweede gisting vindt plaats onder afgesloten flessen, die koolstofdioxide vasthouden en het brouwsel meer bruisend maken.