Veldsla

Veldsla

Informatie

Veldsla is een bladgewas uit de valeriaanfamilie. Veldsla is een zeer interessante groente. Van oktober tot maart, een periode waarin er nauwelijks vers groen in de tuin staat, levert veldsla ons lekkere, zachte ietswat knapperige blaadjes. Bovendien bevat dit plantje veel vitamines – vooral vitamine C – en ook veel ijzer. Het is een eenjarige plant die in de vorm van een bladrozet groeit, en het is de enige groente die tot de valeriaanfamilie behoort. Veldsla is een van de weinige inheemse groenten, vandaar ook dat zij zo goed aangepast is aan ons klimaat. gedurende herfst en winter, de seizoenen en de meest ongunstige groeiomstandigheden, staan de plantjes op het veld.

Oogst en bewaren

Van zodra de plantjes acht tot tien centimeter groot zijn, kun je oogsten. Eventueel oogst je de grootste plantjes eerst, om de andere de ruimte te geven om zich beter te ontwikkelen. Meestal worden de rozetjes in hun geheel geoogst door ze tegen de grond af te snijden, maar niets belet je om enkel de grootste blaadjes af te plukken en de rest van de plant rustig verder te laten groeien. 

Geoogste veldsla kan in de koelkast zowat een week bewaard worden.

Recept

Recept met veldsla