De hele zomer verse, onbespoten en lokale groente eten? Meld je aan voor het zelfoogst abonnement.

Tomaat

Informatie

Tomaat is een vruchtgewas uit de nachtschadefamilie. De tomaat is afkomstig uit Latijns-Amerika en is in de zestiende eeuw naar Europa overgebracht als sierplant. In de loop van de twintigste eeuw is deze subtropische plant helemaal ingeburgerd in onze streken. Plantkundig gezien staat de tomaat zo dicht bij de aardappel dat ze op elkaar geent kunnen worden. Tomaten wortels groeien snel en diep: vijf weken na het  planten zitten ze al op meer dan een meter diepte, later nog dieper.

Oogsten en bewaren

Oogst de tomaten wanneer ze een diep donkerrode kleur hebben. Pluk de tomaten door je met je duim tegen het steeltje te duwen terwijl je de rest van de tomaat vasthoud. Het steeltje zal afbreken bij de verdikte rand, waar de vruchtsteel aan de tros vastzit. Als het steeltje afbreekt is dat niet erg. Tomaten zonder steeltjes zijn even lekker en bewaren even goed.

Hoe rijper de tomaten zijn, hoe kwetsbaarder ze zijn. Wees voorzichtig dat je de tomaten niet stoot, dit is niet zo goed voor de bewaring. Tomaten houden niet van kou, bewaar ze daarom niet in de koelkast maar op de fruitschaal.

Recept

Recepten met tomaten