De hele zomer verse, onbespoten en lokale groente eten? Meld je aan voor het zelfoogst abonnement.

Sperzieboon

Informatie

Sperziebonen zijn een peulgewas uit de vlinderbloemenfamilie. Bonen werden pas na 1550 bij ons binnengebracht vanuit Peru en het zuiden de Verenigde Staten. Deze warmteminnende planten bieden een enorm rijkdom aan varieteiten. In Nederland worden vooral de prinsessenbonen en snijbonen gegeten. Sperziebonen worden ook wel Prinsessenboon of slaboon genoemd. De peul wordt intact gelaten en in zijn geheel gegeten. Het aantal verschillende rassen die te verkrijgen zijn is enorm groot.

Oogsten en bewaren

Pluk de bonen in een jong stadium, dan zijn ze lekker mals. De bonen groeien snel, regelmatig plukken is gewenst. Je kunt de plant een beetje heen en weer bewegen om de boontjes te oogsten. Pluk de boontjes met een lengte van 12 a 15 cm met beleid van de plant af. Dan kunnen de ondermaatse bonen doorgroeien. 

Boontjes houden van warmte, daarom is de koelkast niet de meest ideale omgeving om ze  te bewaren. Ontdoe de boontjes van vuil en bewaar ze op de fruitschaal tot ongeveer 3 dagen. In de koelkast zijn ze 1 a 2 dagen te bewaren.

Recept

Recept met sperziebonen