De hele zomer verse, onbespoten en lokale groente eten? Meld je aan voor het zelfoogst abonnement.

Salie

Informatie

Salie is een plant uit de lipbloemenfamilie.

Salie is een vaste plant die vooral wordt gebruikt als kruid. Het kruid is voornamelijk bekend uit de mediterrane keuken en behoort tot dezelfde botanische familie als tijm, lavendel of rozemarijn. De plant wordt 40-80 cm hoog. De bladeren zijn dik, grijs en sterk aromatisch. De stengel kan onderaan houtig zijn. De salie bloeit in juni en juli met 2-3 cm lange, blauwpaarse, witte of roze bloemen.

Oogsten en bewaren

Regelmatig oogsten houdt de plant in vorm. Zorg er wel voor dat er voldoende bladeren aan de plant blijven zitten voor de opname van licht en voeding.

Ontdoe de salie van vuil door deze te spoelen onder koud water. Droog de bladeren van en wikkel in een vochtige theedoek. In de koelkast enkele dagen houdbaar. Heb je te veel salie? Bind de bladeren dan bij elkaar en hang ze weg op een goed geventileerde plek om te drogen.

Recept

In de keuken overheerst de smaak van salie makkelijk die van andere kruiden. De smaak van salie kan worden omschreven als warm, kruidig en een beetje bitter met hinten van eucalyptus, citroen en munt

Recept met salie