Rucola

Rucola

Informatie

Rucola behoort tot de familie van de kruisbloemigen.

Rucola of mosterdkruid is een Italiaanse bladgroente met een pittige, nootachtige smaak, geschikt voor salades. Rucola is een eenjarig of overwinterend kruid, inheems in het Mediterraans gebied. Het is een sterk ruikende plant met een behaarde stengel. Het blad is sterk ingesneden en getand.

Oogsten en bewaren

Rucola is een snelgroeiende plant, die je in de zomer al na drie tot vier weken kunt oogsten. Oogst rucola wanneer het blad tien tot vijftien centimeter lang is. Snijd de jonge bladen vlak boven de groeipunt van de plant af, zodat de plant opnieuw kan uitgroeien. Een minder gebruikelijke optie is om de rucola inclusief wortel te oogsten. Oogst rucola in de zomer bij voorkeur in de ochtend, wanneer het nog koel is. De rucola is dan ook wat beter te bewaren dan wanneer je in de volle zon of bij hoge temperaturen oogst.

Ontdoe de rucola van vuil door deze te wassen in koud water. Zorg ervoor dat er zo veel mogelijk water van de bladeren af is voor je deze in de koelkast plaats. Je kunt de bladeren voorzichtig deppen met een doek of droog spinnen in een slacentrifuge. Wikkel de bladeren in een vochtige doek of papier. Rucola kun je ongeveer drie tot vier dagen bewaren in de koelkast.

Recept

Rucola recepten en gerechten (allesoveritaliaanseten.nl)