De hele zomer verse, onbespoten en lokale groente eten? Meld je aan voor het zelfoogst abonnement.

Rammenas

Informatie

Rammenas is een kool gewas uit de kruisbloemenfamilie. De geschiedenis van de rammenas is erg nauw verweven met die van de radijs. Het gaat om dezelfde plantensoort, maar in dit geval om de variëteit niger. De pittige, peperachtige smaak, afkomstig van de mosterdolie in de wortel, maakt geraspte rammenas geschikt als kruidig broodbeleg of toevoeging aan een salade of in kwark. 

Rammenas is een tweejarige kruidachtige plant. Het gewas kan 30 tot 40 cm hoog worden. De rammenas zelf is  volgens de plantkundigen deels een  verdikte wortel en deels een verdikking van het korte stengelgedeelte tussen wortel en kiemblad. Doorgaans spreekt men toch van een verdikte penwortel. Die is meestal langwerpig maar er bestaan ook ronde rammenassen. Het vlees is altijd wit, maar de schil kan wit, zwart, bruinzwart of roze van kleur zijn. We onderscheiden twee types: zomer-, en winterrammenas.

Oogst en bewaren

De rammenas heeft zich stevig in de grond geworteld. Met een riek kan je de grond wat op wippen. Wees voorzichtig met de plaatsing van de riek, de wortel is makkelijk beschadigd. Wanneer je per ongeluk te veel rammenassen hebt bloot gelegd, neem deze dan mee op probeer ze zo goed mogelijk toe te dekken. Zo voorkomen we dat de volgende persoon die rammenassen komt oogsten een verdroogde wortel aantreft.

Verwijder het loof. Ontdoe de rammenas van vuil door haar onder stromend water te borstelen met een groenten borsteltje. Wikkel de wortel in een vochtige theedoek. Minimaal een week houdbaar in de koelkast.

Recept

Recept met rammenas