Raapjes / Meiraap

Raapjes / Meiraap

Informatie

Raapjes behoren tot de kruisbloemenfamilie.

In de voorbije eeuwen was de raap een erg belangrijk gewas. Vóór de komst van de aardappel vormde rapen de basis van vele menu’s. Daarna bleven ze nog lange tijd gewaardeerd als veevoedergewas. Nu moet je de raap met haar grote geschiedenis haast gaan rangschikken bij de minder bekende en ouderwetse groenten. Het woord raapjes slaat op de vroege teelt.

Meiraap

Ook wel meiknolletje genoemd. Deze raap is bolvormig en paars-roze-wit van kleur. Ze groeit onder de grond en is te oogsten wanneer de grootte van een biet is bereikt. Meirapen kun je alleen in het voorjaar krijgen, vandaar de naam. 

Oogsten en bewaren

De raapjes die een centimeter of acht groot zijn kun je met de hand uittrekken. Laat ze niet groter worden, want dan worden ze voos en minder lekker. Voor de eerste vorst zouden alle raapjes uitgetrokken moeten zijn. Vooral de laatst gezaaide herfstrapen komen voor bewaring in aanmerking. Oogst eind oktober, begin november, bij droog weer en snij het blad af.

Ontdoe de raapjes van vuil en verwijder het loof. Je kunt de raapjes het beste op een koele plaats bewaren. Bij een temperatuur tussen de 0 en 4 °C blijven ze wel tot 3 maanden goed. Doe de raapjes in een zakje of een doek om uitdroging te voorkomen.

Recept

Meiraap: alle informatie + recepten op een rij | Albert Heijn (ah.nl)

16 verrukkelijke recepten met raapjes – Libelle Lekker (libelle-lekker.be)