Oost-Indische kers

Oost-Indische kers

Informatie

De Oost Indische kers is een veelzijdige plant. De bloemen, de bloemknoppen, het jonge blad en de zaden zijn eetbaar. Het is een eenjarige, kruidachtige plant die lange ranken aanmaakt. De naam doet vermoeden dat de plant uit Oost-Indie komt, dit is echter niet het geval. In de 17e eeuw werd de plant door de Spanjaarden meegenoemen uit Peru. De plant dankt zijn naam aan de smaak en geur van het blad, die lijken op waterkers en sterrenkers. 

Oogsten en bewaren

Je kunt de ronde, schildvormige bladeren oogsten. Oogst aan de buitenkant van de plant, zodat deze kan blijven doorgroeien. De bloemen kunnen in zijn geheel gegeten worden. Ze zijn erg kwetsbaar, wees voorzichtig met oogsten (en vervoeren). De jong groene zaden kan je goed eten, maar let op ze zijn erg pittig.

Van wegen hun fragielheid bewaren de bloemen slecht. Liever was je de bloemen niet. Mocht je dit wel willen, dan is de bloemen voorzichtig onderdompelen in een waterbadje de beste optie. De bloemen kun je het beste dezelfde dag nog opeten. Het blad kan je een dag of 2-3 bewaren. Spoel de bladeren onder koud water. Zorg er voor dat de bladeren zijn ontdaan van overtollig water. Wikkel de bladeren in een vochtige doek en bewaar in de koelkast. 

Recept

Recept met Oost-Indische kers