De hele zomer verse, onbespoten en lokale groente eten? Meld je aan voor het zelfoogst abonnement.

Koolrabi

Informatie

De koolrabi is een gewas uit de kruisbloemenfamilie.

De stengel van deze koolsoort is boven de grond plaatselijk tot een knol verdikt. Het stukje onverdikte stengel onder de knol is de voet. De enkelvoudige bladeren staan verspreid op de bovenste helft van de knol. Blad en knol zijn ofwel bleekgroen, ofwel blauwviolet. De gehele plant is overdekt met een zeer fijne, witachtige waslaag. 

Koolrabi is reeds in de zestiende eeuw ontstaan uit mergkool, dit is een koolsoort met een lange stam, zoals boerenkool. Voor de liefhebber is koolrabi een interessante groente. De knollen hebben een fijne smaak, die dicht bij die van bloemkool komt. In de keuken kennen ze allerlei toepassingen: gestoofd, gevuld, in soep of rauw in salades. Ook het jonge blad is smaakvol.

Oogsten en bewaren

De knollen worden boven de grond met een mes afgesneden. Een normale diameter bij de oogst is tussen de 10 en 15 cm, bij benadering de grootte van een appel. Gescheurde, misvormde, opengespleten knollen hebben een onregelmatige groei gekend. Ze zijn niet mooi maar wel prima om te eten. 

Ontdoe de koolrabi van zijn bladeren (deze kun je, wanneer ze nog jong zijn, eten als koolblad) en vuil. Wanneer je de koolrabi op een koele en donkere plaats legt is deze 4 a 5 dagen houdbaar. In de koelkast kun je koolrabi tot 1 week bewaren. 

Recept

Recept Koolrabi schnitzels – DuurzameKeuzes Vega inspiratie

Koolrabi bereiden: tips en recepten – GroenteGroente.nl