De hele zomer verse, onbespoten en lokale groente eten? Meld je aan voor het zelfoogst abonnement.

Komkommer

Informatie

Komkommer is een vruchtgewas uit de komkommerfamilie 

Komkommers zijn grote augurken. Ook de bladeren zijn groter. In onze streken worden ze meestal onder glas geteeld. De rassen die  geschikt zijn voor de buitenteelt vormen komkommers die heel wat korter zijn dan de komkommers die in de winkel liggen. 

Het wortelgestel van de komkommer groeit zeer breed uit (tot 1,5 meter ver), maar blijft ondiep. Aan de hoofdstengels verschijnen zijstengels met bladeren eraan, de zogenaamde zijscheuten. Die kunnen op hun beurt weer vertakken. Komkommers kunnen vruchten vormen zonder dat de bloemen bestoven worden. Deze vruchten bevatten dan geen zaad. Komkommers die wel bestoven worden bevatten zeer veel zaad (5000 en meer), want niet erg smakelijk is.

Oogsten en bewaren

Om veel komkommers te kunnen oogsten moet je regelmatig plukken, zo vormen zich voortdurend nieuwe vruchten. De kwaliteit van vollegronds komkommers zal over het algemeen wat lager liggen dan die van onder glas. 

Komkommers bewaar je voor een korte tijd bij dertien graden. Bij lagere temperaturen bederven ze. Je kunt ze ook inzuren zoals augurken.

Recept

Recepten met komkommer