Knoflook

Knoflook

Informatie

Knoflook behoort tot de narcisfamilie.

Het is een bol gewas dat voor de winter zijn energie opslaat in de grond, en zo in de lente een voorsprong heeft om te gaan groeien als het zonnetje weer genoeg warmte geeft.

Knoflook is al ouder dan de weg naar Rome. Het schijnt dat zelfs de Pyramide bouwers in Egypte, 3500 jaar geleden, al knoflook te eten kregen voor sterke spieren. Ook in de Talmoed, Bijbel en Koran wordt er over knoflook gesproken.

Knoflook heeft door de eeuwen heen veel geneeskrachtige eigenschappen toegewezen gekregen. Zou zou het werken tegen de pest, veroudering en kanker. Er is echter alleen wetenschappelijk bewijs dat knoflook helpt bij cholesterolverlaging en bloeddrukverlaging.

Oogsten en bewaren

Bosknoflook wordt geoogst voor dat de plant een bol heeft gevormd. Je kan de plant dan in zijn geheel gebruiken. In de koelkast enkele dagen houdbaar.

De oogst van de knoflook bol is in juli, als het blad geel wordt en neiging vertoont om te vallen. De knoflook trek je dan bij droog weer uit de grond. Met het oog op een goede bewaring, is verdere droging absoluut noodzakelijk. Het afsnijden van het blad kan zowel voor als na het drogen gebeuren. Als het blad na het afsnijden begint te bloeden, wil dat zeggen dat je te vroeg aan de oogst begonnen bent.

De bosknoflook ontdoe je van vuil door deze onder de kraan te spoelen. Snij het deel van het loof af dat verdord is. Deze knoflook is enkele dagen te bewaren in de koelkast.

Om knoflookbol te bewaren bind je de lookbollen in bundels, of vlecht je de verdroogde stengels (als die er nog aan zijn), hang de bundels op een droge, luchtige en koele plek zodat ze kunnen drogen.

Recept

Knoflookliefhebbers opgelet: 5x recepten met veel knoflook – Culinaire Ambiance