Kapucijner

Kapucijner

Informatie

De kapucijner is een peulgewas en behoort tot de vlinderbloemenfamilie.

We weten niet precies waar erwten vandaan komen. Waarschijnlijk zijn ze lang voor onze jaartelling ontstaan uit enkele wilde peulgewassen rond de Middellandse Zee. Ze hebben zich zeer goed aangepast aan lagere temperaturen en worden tegenwoordig verbouwd in de gematigde klimaatgebieden van elk continent. Peulgewassen zijn eenjarige, kruidachtige planten. Ze hebben een vrij zwak wortelstelsel waarop wortelknobbelbacteriën leven die stikstof uit de lucht vastleggen. De bloemen staan in kleine trossen bijeen en zijn heel kenmerkend voor de vlinderbloemenfamilie. De vrucht die eruit voortkomt, is een rechte of enigszins gekromde peul, die tot tien zaden bevat: de vale erwten of kapucijners. De zaden zijn bruin

Oogsten en bewaren

Kapucijners komen wat later dan doperwten, de oogst valt twee tot drie weken later. Met zijn purperen bloemen en zijn groene peulen die later paars verkleuren, is de plant op zichzelf al een attractie. De bloei en dus ook de oogst verloopt als volgt: eerst onder aan, en dan meer en meer naar boven. De peulen worden afgeknipt of afgesneden.

Recept

Recepten met Kapucijners