Courgette

Courgette

Informatie

Courgette is een vrucht gewas uit komkommerfamilie. 

Andere namen die min of meer hetzelfde betekenen zijn kussa, zucchini, zuchetti en summer squash. Anders dan de pompoen is de courgette geen kruipplant. Toch kan hij in warme zomers de hem toebedeelde vierkante meter overdadig vullen. De bladeren zijn ruw, stekelig behaard en diep ingesneden.  Ze hebben een wit zilverachtige tekening, die beginnende tuiniers aan meeldauw doet denken, maar volledig onschadelijk is. 

De vruchtzetting gebeurt zoals bij pompoen. de vruchten zijn echter langwerpig, overwegend groen, soms met gele strepen of gespikkeld. ze worden jong geoogst en verwerkt in ratatouilles, soepen en ovenschotels.

Oogst en bewaren

Maak de vrucht met een draaiende beweging los van de plant of gebruik een mes. Wees voorzichtig dat je niet in andere delen van de plant snijd. regelmatig en jong plukken bevordert de vruchtzetting van nieuwe bloemen. Bij goed weer duurt het slechts enkele dagen voor een pluk waardige courgette aan de bloem tevoorschijn komt. Twintig tot veertig stuks per plant is geen uitzondering. 

Ontdoe de courgette van vuil door haar te spoelen onder water. Ze houden niet van kou, bewaar ze dus niet in de koelkast. Courgette bewaren niet zo lang. Na 2 a 3 dagen worden ze slapper.

Recept

Recepten met courgette