De hele zomer verse, onbespoten en lokale groente eten? Meld je aan voor het zelfoogst abonnement.

Chinese kool

Informatie

De Chinese kool is een plant die behoort tot de kruisbloemenfamilie.

De kool is, zoals haar naam al doet vermoeden, afkomstig uit China. Daar, en ook in Japan en Korea, behoort ze tot de belangrijkste groenten. In Korea maken ze er de beroemde gefermenteerde Kimchi mee.

Op het eerste gezicht lijkt Chinese kool niet zo erg op een kool, maar de krop doet meer aan groenlof of Romeinse sla denken. De typische koolsmaak is er ook niet bij. Vergelijkingen met de smaak van andijvie of witlof geven aan in welke hoe je de niet zo uitgesproken smaak kunt situeren.

Chinese kolen zijn echt wel snelle groeiers. Tussen zaaien en oogsten verlopen er slechts twee of drie maanden. Chinese kool schiet vlug door, zeker als de jonge plant met temperaturen onder de 15 graden te maken kreeg: daarom moeten ze na halfweg juli gezaaid worden.

Oogsten en bewaren

Je snijdt de kool af met een scherp mes. Het buitenblad kun je meteen verwijderen.

Dat de Chinese kool geen bewaarkool is, leid je af uit het ontbreken van een beschermende waslaag. Goed gevulde zware kroppen kun je op een koele plaats nochtans wel enkele weken bewaren.

Van een krop neem je de buitenste bladeren weg, daarna was je de kool in haar geheel om haar dan doormidden en vervolgens in reepjes te snijden. Wordt zowel gekookt als in salades verwerkt.

 

Recept

Recepten met Chinese Kool