Bosui

Bosui

Informatie

Bosui is een wortelgewas en behoort tot de lookfamilie.

Plantkundig gezien is de bosui hetzelfde als grove bieslook. Hieruit zijn in Japan en China een aantal rassen ontwikkeld die minder vlug splijten en doorschieten. De bosui vormt bijna geen bollen maar wel tamelijk lange, witte schachten en veel blad dat tot 50 cm lang wordt. De bladeren zijn rond zoals bij de ui en eindigen in een schacht zoals bij de prei.

Oogsten en bewaren

Je kunt bijna het jaar rond beschikken over verse bosui. De plant is in zijn geheel te gebruiken. Wanneer je de bosui met wortel en al oogst kun je de plant langer goed houden door de wortels in een glas met water te zetten.

Ontdoe de bosui van vuil door deze onder de kraan te spoelen. Je kunt er voor kiezen om de worteltjes er aan te laten zitten. Doe de uitjes dan in een glas met een beetje water en zet ze op een niet al te warme plek weg. Op deze manier zij een paar dagen houdbaar. 

Je kunt bosui ook in de koeling bewaren. Ontdoe de bosui van vuil, snij de wortels er af en wikkel de bosui in een vochtige doek of papier. In de koelkast zijn ze tot een week houdbaar.

Recept

5 x leuke manieren om bosuitjes te gebruiken (culy.nl)