De hele zomer verse, onbespoten en lokale groente eten? Meld je aan voor het zelfoogst abonnement.

Bonenkruid

Informatie

Bonenkruid is een plant uit de lipbloemenfamilie.

Bonenkruid groeit ruig en ongelijkmatig. De plant heeft zwakke, houtige sterk vertakte stengels en kan 30 tot 50 cm hoog worden. Van de plant worden de talrijke, groene, glanzende blaadjes gebruikt. In de nazomer verkleurt het blad tot dieppaars. Van juli tot oktober draagt de plant bloemen. De bloemkleur gaat van dieppaars, lichtrood tot witachtig met donkerrode stippen. De oorspronkelijke plaats van herkomst is het gebied rondom de Zwarte Zee en het Middellandse Zeegebied. 

De smaak is verwant aan die van tijm. Dit komt doordat beide planten thymol en carvacrol bevatten. Bonenkruid is erg aromatisch en de geur doet denken aan een mengeling van lavendel en appels met een lichte munt smaakt.Oogsten en bewaren

Knip de takken met de grootste bladeren. Je kunt de bladeren vers gebruiken of drogen. Wanneer je bonenkruid vers wilt gebruiken haal je de blaadjes van van de stelen af en gebruik je het blad voor verdere verwerking. De stelen kan je gebruiken om smaak uit te onttrekken, bijvoorbeeld voor een bouillon. Wanneer je bonenkruid wilt drogen hang je deze weg op een goed geventileerde plek tot deze droog is. 

Ontdoe het bonenkruid van vuil door de takken te spoelen onder koud water. Wanneer je het bonenkruid wil bewaren voor vers gebruik, wikkel de takken dan in een vochtige theedoek. In de koelkast is het kruid dan enkele dagen houdbaar.

Recept

Recept met bonenkruid