Boerenkool

Boerenkool

Informatie

Boerenkool is een koolsoort uit de kruisbloemenfamilie. Boerenkool wordt soms ook krulkool of bladerkool genoemd. Deze kool staat van alle koolsoorten het dichts bij de wilde kool. Boerenkool is al 2000 jaar bekend en in Nederland is het een alom bekende wintergroente. Het is een gemakkelijke teelt die niet gauw ziektes oploopt en bovendien zeer winterhard is. Ze verdraagt tot -15C en levert verse groenten in de winterperiode. Men eet het blad, al dan niet met de bladsteel, in stamppot en andere winterse bereidingen. De smaak is het best zodrag er wat vorst over de kolen is gegaan. Wat mineralen en vitamine betreft, is het een zeer voedzame groente, waar ook de kippen en de konijnen dol op zijn.

Oogst en bewaren

Je breekt het volgroeide blad af van de stam, te beginnen met de onderste blad dat immers het oudst is. Zo pluk je verder naar behoefte. Op de plaats waar het blad van de stam geplukt is, groeien nieuwe, kleinere blaadjes die ook te oogsten zijn. op het einde van het seizoen oogst met de kop. 

Ontdoe de boerenkool van vuil door deze te spoelen onder koud water. Ontdoe de stronken van overtollig water. Bijvoorbeeld door deze te spinnen in een slacentrifuge. Wikkeld de boerenkool in een vochtige theedoek om uitdroging te voorkomen. Bewaar 2 a 3 dagen in de koelkast. Voor een zoetere smaak leg je de boerenkool een nachtje in de vriezer.

Recepten

Recept met boerenkool