Biet

Biet

Informatie

De biet is een wortelgewas uit de ganzenvoetfamilie 

De rode biet wordt ook wel kroot, tuinbiet, bietwortel, keukenbiet of slabiet genoemd. De stamhouder van alle bieten is de strandbiet, een wilde plant uit het middellandse Zeegebied. Reeds voor onze jaartelling ontstonden daaruit enkele soorten die als groente werden gekweekt. Momenteel kennen we nog snijniet (warmoes), rode, gele en witte biet. Rode biet is een tweejarig gewas dat in het eerste jaar een donkerrood gekleurde, vlezige penwortel aanmaakt. De vorm ervan kan rond, platrond of langwerpig zijn. 

Oogsten en bewaren

Rode bieten kun je gewoonlijk zonder moeite uit de grond trekken. Hoe jonger je ze oogst, hoe malser ze zullen zijn.

Ontdoe de bieten van vuil. Wikkel ze in een vochtige theedoek. Voorkom dat de bieten uitdrogen, dan worden ze erg vezelig. Bewaar de bieten in de koelkast, ze blijven dan 4-5 dagen houdbaar.

Recept

Recept met biet