Aardappel

Aardappel

Informatie plant

De aardappel behoort tot de nachtschadefamilie.

De aardappelplant stamt uit het Zuid-Amerikaanse Andesgebergte. In de zestiende eeuw werd zij door de Spanjaarden naar Europa gebracht. Pas in de negentiende eeuw werd de aardappel populair als eetbaar gewas. De aardappel is een bladrijk gewas, waarvan de verdikte ondergrondse stengel eten; de knollen. Agria is een halflaat ras die traag kiemt. De aardappel heeft een gele kleur vanbinnen, bewaart goed en is vastkokend.

Oogsten en bewaren

Om vroeg aardappeltjes te kunnen eten, begin je de vroege rassen te oogsten terwijl het blad nog groen is. Die knollen zijn eigenlijk niet volgroeid: ze hebben de grootte van een ei en als je over de schil wrijft, laat die los. De rest van de vroege aardappelen die je niet direct kan verbruiken, oogst je als de bladeren geel geworden zijn. Het rooien gebeurt met een riek. De kunst is om onder de knollen te steken en ze los te wippen. Het is belangrijk geen aardappelen in de grond te laten zitten, omdat ze een volgend jaar op die plek weer uitlopen.

Recept

Recepten met aardappel