Lokaal voedsel

Lokaal voedsel

Het belang van lokaal voedsel: duurzaam, vers en smaakvol

Lokaal voedsel wint steeds meer aan populariteit, en dat is niet zonder reden. Door te kiezen voor producten uit de eigen regio, ondersteunen we niet alleen de lokale economie, maar dragen we ook bij aan een duurzamere en gezondere samenleving.

Voordelen van lokaal eten

Het consumeren van lokaal geproduceerd voedsel heeft diverse voordelen:

  • Versheid en smaak: Lokale producten zijn vaak verser omdat ze korter onderweg zijn van boer naar bord. Dit komt de smaak en voedingswaarde ten goede.
  • Seizoensgebonden eten: Door met de seizoenen mee te eten, variëren we automatisch in ons dieet en genieten we van producten op hun best.
  • Milieuvriendelijk: Minder transport betekent een lagere CO₂-uitstoot. Echter, als producten in Nederland in een verwarmde kas worden geproduceerd, kan dit juist een hogere milieubelasting veroorzaken. Daarom is het belangrijk om niet alleen lokaal, maar ook seizoensgebonden te eten. Bovendien wordt er vaak minder verpakkingsmateriaal gebruikt.
  • Ondersteuning van de lokale economie: Door lokaal te kopen, stimuleren we de werkgelegenheid en ondersteunen we lokale boeren en producenten.

 

Meer informatie over de voordelen van lokaal eten is te vinden op de websites van het Voedingscentrum en Natuur & Milieu.

Lokaal ondernemen bij de Dyck

Bij restaurant de Dyck draait alles om lokaal ondernemen en duurzaam werken. Wij geloven dat een korte voedselketen de beste manier is om de kwaliteit en duurzaamheid van ons eten te waarborgen. Daarom:

  • Halen we bijna alles uit eigen moestuin: Onze moestuin van een halve hectare voorziet ons van bijna alle groenten, kruiden en het meeste fruit. Wat we niet zelf kunnen verbouwen, kopen we zo lokaal mogelijk en ten minste uit Nederland.
  • Werken we samen met lokale boeren en producenten: Zo ondersteunen we andere ondernemers en zorgen we ervoor dat onze producten zo vers mogelijk zijn.
  • Vermijden we onnodig energieverbruik: We gebruiken geen verwarmde kassen, maar wel een tunnelkas, om het seizoen op een natuurlijke manier te verlengen.
  • Gaan we bewust om met reststromen: Onze varkens krijgen reststromen uit de moestuin en de keuken, waardoor er minder voedsel verspild wordt. Ze leven in een natuurlijke omgeving, wat beter is voor hun welzijn én de uitstoot vermindert (bron).
Help je lokale ondernemers!

Door lokaal te kopen bij de boeren help je niet alleen hen, maar ook jezelf. Ervaring leert dat het zoveel lekkerder is! Dus bezoek eens een boerderijwinkel of een lokale markt en proef het verschil. En probeer die aardbeien in de winter te vermijden 😉