Venkel

Venkel

Informatie

Knolvenkel wordt gekweekt voor de bovengrondse knol die eigenlijk geen echte knol is maar een bol. Hij wordt immers niet gevormd door stengelverdikking maar wel door een aantal brede, van onderen verdikte, bladstelen. Bovenaan lopen die uit in zeer fijn, samengesteld blad. 

Knolvenkel is afkomstig uit West-Azië en het Middellandse Zeegebied. Naast de knolvenkel is er ook het kruid venkel, dat voor haar blad en zaden wordt gekweekt en niet geschikt is voor teelt van de bol. 

Net als haar familieleden selderij, kervel en peterselie, bevat venkel aardig wat etherische oliën. knolvenkel heeft een wat zoete, uitgesproken anijsachtige smaak. Ze wordt zowel rauw als gekookt gegeten.

Oogsten en bewaren

De venkels worden met een mes net onder de knol van de wortel losgesneden. Het meeste blad wordt ook verwijderd, hier kan je pesto van maken. Laat de knollen niet al te groot worden, want dan worden ze vezelig of taai, ofwel schieten ze door of gaan ze barsten.

Ontdoe de venkel van loof en vuil. Het loof kan je ook gebruiken voor salades of bijvoorbeeld pesto. In de koelkast is de venkel zeker tot 7 dagen houdbaar.

Recept

Recept met venkel