Kom jij samen met ons kerst vieren? Klik hier voor meer informatie over onze kerstspecial!

https://dedyck.nl/vier-4-dagen-kerst-bij-de-dyck/
Spitskool

Spitskool

Informatie

Spitskool is een kleine witte kool met een spitse vorm. Het is een verse zomergroente die minder eisen stelt dan de grote witte kool. De teeltduur is korter en de kool weegt veel minder: ongeveer een halve kilogram.

Spitskool is sappiger en volgens sommige lekkerder en lichter verteerbaar dan witte kool. De kool is zeer geschikt voor rauwkostsalades.

Voor bewaring in de winter komt ze echter niet in aanmerking. Je kunt er wel prima zuurkool van maken, die is dan minder lang houdbaar. De meest rassen moeten tijdig geoogst worden, omdat ze anders barsten.

Oogsten en bewaren

Sluitkolen snij je met een mes van de stronk af. Behandel ze daarna voorzichtig, wat stoten of laten vallen geeft later bederf. Vroege kolen en spitskolen bestaan uit een klein aantal sterk gevouwen bladeren die snel doorgroeien. Als zulke kolen niet tijdig geoogst worden, barsten ze gemakkelijk. Bij late kolen is de kans op barsten veel kleiner. Bewaarkolen bewaren alleen goed als ze volledig uitgegroeid zijn. Ze moeten worden binnengehaald voor de eerste serieuze vorst.

Recept

Recept met spitskool