Sla
Informatie
Sla is een eenjarige plant uit de samengesteldbloemigen.
Sla is moeilijk weg te denken uit ons menu. De eerste gecultiveerde variant groeide ongeveer 6000 jaar geleden in de Kaukasus. 2500 jaar geleden teelden de Egyptenaren sla vanwege de oliehoudende zaden. Ook Grieken en Romeinen lustten wel een vers blaadje sla, toen nog vaak gekookt omdat het nog niet zo mals was als het nu is. Die sla was toen nog niet van een krop afkomstig, maar werd als een bos fijne blaadjes geteeld.
Sla reageert hevig op licht: niet alleen is ze een lichtkiemer, maar vooral de daglengte speelt bij sommige rassen een doorslaggevende rol.
Kropsla
Kropsla of botersla is moeilijk weg te denken uit ons menu. In onze contreien was kropsla al in de zestiende eeuw bekend. Men at haar besprenkeld met wat azijn. Sla is een eenjarige kruidachtige plant. De eerste tien tot vijftien blaadjes zijn langwerpig en hebben een duidelijke bladsteel. Daarna vormen zich geleidelijk een groot aantal bladeren die zodanig gevouwen zijn dat ze samen een gesloten krop vormen.
Bindsla
Een bij ons minder bekende variant op kropsla is bindsla of romeinse sla. Bindsla vormt een losse krop van vrij smalle, rechtopstaande bladeren. Oorspronkelijk bond men rond de bladeren een touwtje om de krop bijeen te houden, vandaar de naam. Bij de huidige selectie is dat meestal niet meer nodig. Het blad van bindsla is glanzend, vrij stug en knapperig met dikke nerven. Bindsla is vooral in Zuid-Europa gekend. Je kunt bindsla zowel rauw als gestoofd eten.
Eikenbladsla
Eikenbladsla is een niet-kroppende slasoort met een vrij smal, diep ingesneden blad dat door zijn roodbruine kleur wat aan een blad van de eikenboom doet denken. Eikenbladsla moet je zo vers mogelijk eten, want het blad wordt snel slap.
Mizuna
Ook wel mosterdsla of chinese bladkool genoemd. Het zijn verschillende koolsoorten waar van de blaadjes worden gegeten. De chinese naam voor deze groente is Xiu Cai. In het Japans wordt het Mizuna genoemd. Anders dan sla zijn deze blaadjes lid van de kruisbloemenfamilie, net als alle koolsoorten.
Oogsten en bewaren
Een krop sla kan je op verschillende manieren oogsten. Je kan losse bladeren oogsten, de sla aan de basis afsnijden met een mes, of met wortel en al oogsten. Kijk goed naar de oogstinstructies in de mail.
Sla bewaart slecht, de tere bladeren verleppen snel. Leg de sla na het oogsten zo snel mogelijk in de koelkast. Wanneer je de bladen of de gehele krop hebt geoogst, ontdoe deze dan van vuil. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk water van de bladeren af is. Wikkel de krop in een vochtige doek, zo is de sla 2 dagen houdbaar.
Wanneer je losse bladeren heb geoogst of je kiest er voor om de bladeren van de sla los te snijden, was deze dan in koud water. Ontdoe de bladeren van zo veel mogelijk water door ze voorzichtig droog te deppen of droog te spinnen in een slacentrifuge. Wikkel de bladeren in een vochtige doek, zo is de sla 2 dagen houdbaar.
Recept