Peultjes

Peultjes

Informatie

Peultjes komen uit de vlinderbloemenfamilie.

We weten niet precies waar peultjes vandaan komen. Waarschijnlijk zijn ze lang voor onze jaartelling ontstaan uit enkele wilde peulgewassen rond de Middellandse Zee. Ze hebben zich zeer goed aangepast aan lagere temperaturen en worden tegenwoordig verbouwd in de gematigde klimaatgebieden van elk continent.

Peulgewassen zijn eenjarige, kruidachtige planten. Ze hebben een vrij zwak wortelstelsel waarop wortelknobbelbacteriën leven die stikstof uit de lucht vastleggen. De bloemen staan in kleine trossen bijeen en zijn heel kenmerkend voor de vlinderbloemenfamilie. De vrucht die eruit voortkomt, is een rechte of enigszins gekromde peul, die tot tien zaden bevat: de erwten.

Oogsten en bewaren

De jonge peul eet je in zijn geheel, met de jong, onvolgroeide erwtjes erin. De bloei en oogst verloopt van onder naar boven. Begin met oogsten onder aan de plant. Hou de plant goed vast wanneer je de peulen van de plant aftrekt.

Als je de peulen niet op tijd oogst, worden de erwten dik en de peulwand harder, waardoor ze niet meer als peulerwt, maar nog wel als doperwt te consumeren zijn.

Sugarsnaps blijven ook mals als de erwten al dik zijn. Ze hoeven dus niet zo jong geplukt te worden.

Ontdoe de peulen van vuil en bewaar ze vervolgens in een zakje in de koelkast. De peultjes blijven 2 tot 3 dagen vers. Daarna zullen ze slapper worden.

Recept

Peultjes recepten – alle peultjes recepten op een rij – okoko recepten