Peterselie
Informatie
Peterselie is een bladgewas die behoort tot de schermbloemenfamilie.
Peterselie is een groente die afkomstig is uit het Middellandse Zeegebied. Ze wordt gekweekt voor het donkergroene blad dat een pittige smaak heeft. In Nederland wordt zij bij de kruiden gerekend. Peterselie wordt vooral rauw gegeten en als je het aan warme bereidingen toevoegt, doe je dat het best vlak voor het opdienen, dan blijft het aroma het best bewaard.
Oogsten en bewaren
Meestal pluk je de peterseliestengels een voor een tot je een bosje bijeen hebt. Snijden gaat natuurlijk ook, maar dan riskeer je wel dat je een deel van de jonge hartblaadjes mee snijdt waardoor de hergroei trager verloopt. Peterselie groeit na het oogsten telkens terug. Je kunt er van blijven oogsten tot de groei in de herfst stilvalt.
Ontdoe de peterselie van vuil door deze te spoelen onder koud water. Spin de bladeren droog in een slacentrifuge. Willen de peterselie in een vochtige doek en bewaar in de koelkast. Twee a drie dagen houdbaar in de koelkast.