De hele zomer verse, onbespoten en lokale groente eten? Meld je aan voor het zelfoogst abonnement.

Pastinaak

Pastinaak

Informatie

Pastinaak is een wortelgewas uit de schermbloemenfamilie. 

Pastinaak is een oude groente die al in het oude Egypte geteeld werd. Ool hier werd hij veel gekweekt. In de achttiende eeuw werd pastinaak als voedergewas geteeld. Later werd de pastinaak in de keuken vervangen door wortelen en ook wel door aardappelen. De witte wortel heeft een speciale, aromatische smaak die je ergens tussen die van wortel en aardappel kan situeren.

Oogsten en bewaren

Van de normale teelt kun je halfweg september beginnen te oogsten maar. Om te oogsten moet je de aarde goed oplichten met een spitvork en de pastinaken uittrekken.

Ontdoe de pastinaak van loof en vuil wanneer je deze gaat gebruiken. Mocht je de pastinaak nog wat langer willen bewaren, verwijder dan het loof maar laat het vuil zitten. Doe de pastinaken in een zak in en bewaar op een koele en donkere plek.

Recept

Recept met pastinaak