De hele zomer verse, onbespoten en lokale groente eten? Meld je aan voor het zelfoogst abonnement.

Broccoli

Informatie

Broccoli is een koolsoort en behoort tot de kruisbloemenfamilie.

Broccoli is zeer nauw verwant aan de bloemkool: ze hebben een gemeenschappelijke bloemkoolachtige voorouders, die verschillende bloemtuiltjes of roosjes draagt. De teelt is afkomstig uit Klein-Azië en waaide in de zeventiende eeuw over naar Italië. Broccoli is er nog steeds een belangrijk exportproduct. In de jaren twintig van vorige eeuw kregen ook de Amerikanen de smaak te pakken. Pas in 1979 werd de eerste broccoli in Nederland geveild. 

Net zoals bij bloemkool is de bloemknop van de broccoli vlezig vergroeid, met het grote verschil dat broccoli in plaats van een vlezige massa verschillende bloemhoofdjes heeft, die meestal groen van kleur zijn. Nog een ander verschil is dat het bij broccoli om volledig ontwikkelde bloemknoppen gaat, die de kooltjes in losser en korrelig uitzicht geven. Als de bloemhoofdjes iets te laat geoogst worden, gaan ze open en verschijnen er gele bloempjes. in de oksels van de plant verschijnen nog meer kleinere bloemhoofdjes.

Je eet zowel de hoofd- als zijknoppen samen met hun dikke vlezige stengel. Dit kan zowel rauw als zo kort mogelijk gekookt. De smaak is bloemkoolachtig maar pittiger. Broccoli heeft zich op korte tijd een flinke plaats veroverd in de tuinen van liefhebbers.Oogsten en bewaren

Het juiste ogenblik om de bloemknoppen af te snijden is net voor het opengaan van de bloemknopjes. Vroeger oogsten geeft minder gewicht, later oogsten levert een losse bloemknop met gele bloemetjes erop, wat niet meer zo lekker is. 

De hoofdknop is het eerst oogstklaar. Hij wordt afgesneden met een flink stuk steel eraan vast. De totale lengte zal ongeveer twintig centimeter bedragen. Twee tot vier weken later ontstaan dan nog vier of vijf zijknoppen. Als je de hoofdknop korter afsnijdt, kun je acht tot toen kleinere zijknoppen verwachten. Een goede hoofdknop haalt een gewicht van 250 tot 300 gram, een zijknop gaat tot 60 gram.

Broccoli bewaart zo mogelijk minder goed dan bloemkool. Het is een groente om vers te eten, die na een paar dagen snel uitdroogt, vergeelt en slap wordt. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen bewaard worden. Stop hem in een plastic zak.

Recept

Recept met broccoli