Bladkool

Bladkool

Informatie

Met raapstelen, snij-, of bladkolen worden jong plantjes van diverse koolsoorten bedoeld, die als jong groen gegeten worden.

Amsoi en rode Russische kool behoren tot de bladkolen. Amsoi is familie van de mosterdplant en heeft frisgroene bladeren. De smaak is vrij pittig en licht bitter. Rode Russische kool smaakt milder en heeft wat weg van boerenkool. Het blad is groen ingesneden met paarse nerven.

Oogsten en bewaren

Verwijder de buitenste bladeren van de plant. Verwijder niet te veel blad van de plant, dan kan deze goed door blijven groeien.

Ontdoe de bladeren van vuil door ze te spoelen met koud water. Zorg er voor dat bladeren niet al te nat meer zijn. wikkel ze in een vochtige doek. Ongeveer 3 dagen houdbaar in de koelkast. 

Recept

Amsoi is lekker in stamppotten en stoofschotels. Fijngesneden kun je het blad ook rauw gebruiken in salades.
Recepten met Amsoi

Rode Russische kool lijkt een beetje op boerenkool maar het blad is zachter van smaak en textuur. Fijngesneden kun je de bladeren verwerken in salades, maar ook in risotto’s, pasta’s en stamppotten is het verrassend lekker.

Recept met rode Russische kool