Andijvie

Andijvie

Informatie

Andijvie is een bladgewas die behoort tot de samengesteldbloemige

Andijvie is sterk verwant met witlof en wordt gekweekt voor het blad, dat zowel rauw als gestoofd wordt gegeten. het blad is dikker en harder dan dat van krobsla en de smaak is bitterder. de groeiwijze kun je wel vergelijken me die van kropsla. Beide planten vormen een krop, maar bij andijvie is die nooit zo vol of vast als bij sla.

Andijvie is een eenjarige plant die uit Zuid-Europa afkomstig is. Er zijn twee belangrijke groepen andijvie: de breedbladige of ongekrulde en de gekrulde of kroesbladige, die simpelweg krulandijvie wordt genoemd. krulandijvie heeft een zeer diep ingesneden blad, de groente ziet er dan ook sierlijk uit. ze wordt vooral rauw gegeten. Breedbladige andijvie wordt zowel gestoofd als rauw gegeten.



Oogsten en bewaren

Andijvie wordt in een keer geoogst door de krop vlak boven de grond af te snijden. Snijandijvie wordt afgesneden op twee of drie centimeter boven de grond, waarna zij weer aangroeit. Andijvie van de lent- of de zomerteelt wordt het best vrij jong geoogst om de kans op doorschieten te verminderen. Herfst andijvie mag volledig uitgroeien. Andijvie kan een tijdje ter plaatse blijven staan, tenminste als het niet te hard vries. Het gewas kan immers best wat nachtvorst verdragen, maar breedbladige andijvie is hierin wel sterker dan krulandijvie. 

Ontdoe de andijvie van vuil door te spoelen onder koud water. Snij eventueel de bladeren los. Droog de bladeren, bijvoorbeeld door middel van een sla centrifuge. Wikkel de andijvie in een vochtige theedoek. In de koelkast is de andijvie 2 tot 3 dagen houdbaar.

Recept

Recept met andijvie