Duurzame koffie bij de Dyck

Duurzame koffie bij de Dyck

Het verhaal achter jouw kopje

Bij de Dyck serveren we natuurlijk koffie. Logisch, want wie geniet er niet van een goede kop? Maar zoals je van ons gewend bent, kijken we altijd verder dan de smaak alleen. Waar komt het vandaan? Hoe wordt het geproduceerd? En hoe past het in ons duurzame verhaal?

 

Waarom koffie voor ons een uitdaging is
Zoals je weet, halen we bij de Dyck alles zo lokaal mogelijk. Onze groenten komen uit eigen moestuin, het vlees van onze eigen varkens, en zelfs onze wijn hoeft niet verder te reizen dan 500 kilometer. Maar koffie? Dat groeit simpelweg niet in Nederland. We hebben gezocht naar lokale alternatieven, maar tot nu toe is er geen waardige vervanger gevonden. Dus ja, koffie is het enige product dat we écht van ver moeten halen. Maar dat betekent niet dat we concessies doen aan duurzaamheid.

Shokunin Coffee: Eerlijke smaken, rechtstreekse handel
Daarom werken we samen met Jelle van Shokunin Coffee. Zeven jaar geleden begon hij zijn merk vanuit een duidelijke visie: directe, eerlijke handel en de focus op kwaliteit. Jelle bouwt persoonlijke relaties op met koffieboeren wereldwijd. Zo weet hij precies waar zijn bonen vandaan komen en hoe ze worden verbouwd. Geen vage tussenpersonen, maar transparantie van boer tot barista.

Zijn missie? Fantastische koffie maken die niet alleen toegankelijk is qua prijs, maar ook gebalanceerd, clean en zoet van smaak. En laat dat nou precies zijn waar wij bij de Dyck ook blij van worden.

Twee bijzondere koffies op jouw tafel
Bij de Dyck serveren we twee koffiesoorten van Shokunin:

Ana Restrepo – Voor onze gewone (zwarte) koffie gebruiken we bonen van de plantage van Ana Restrepo. Jelle bezocht haar plantage persoonlijk en liep mee tussen de koffiestruiken. Ana is continu bezig met duurzame innovaties: van wormentanks voor compost tot speciaal gras dat koffiebessenschillen optimaal afbreekt. Haar toewijding proef je terug in de rijke en gebalanceerde smaak van haar koffie.

Fontana – Voor onze espresso’s kiezen we voor de bonen van Ellen Fontana van de Fronteira-plantage. Ellen is een pionier in agroforestry: haar plantage is een mix van bos en koffievelden, waar biodiversiteit floreert. Het bewijs? Ze spotte zelfs eens een jaguar op haar land! Haar aanpak inspireert wereldwijd andere boeren en dat proef je in de volle, krachtige smaak van haar koffie.

Leuk weetje: De Ana Restrepo wordt wat lichter gebrand dan de Fontana, waardoor die wat beter werkt als zwarte koffie en niet te zwaar of bitter wordt, maar juist wat frisser blijft.

 

Meer dan een kop koffie
Dus de volgende keer dat je bij de Dyck van je koffie nipt, weet je dat er een bijzonder verhaal achter zit. Eerlijk, transparant en met respect voor mens en natuur. Geen doorsnee bakkie, maar een bewuste keuze.

En zeg nou zelf, dat smaakt toch nét even beter?

Je zou zelfs kunnen zeggen dat we met Jelle onze slogan delen: “goed voor elkaar”.