Huisgemaakte zuurkool

Huisgemaakte zuurkool

Huisgemaakte zuurkool

Huisgemaakte zuurkool eten? Begin maar vast met bereiden. Zuurkool moet namelijk voor een stamppot minstens 6 weken staan.
Ingrediënten
  • 1 kg witte kool (van de Dyck)
  • 20 gr fijn zeezout
  • 3 blaadjes laurier
  • 2 theelepels jeneverbes
  • 2 theelepels zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel karwijzaad

Bereiding
Snijd de kool zo dun mogelijk. Meng de kool met de kruiden en het zout en laat het 10 min in een grote kom staan tot het goed nat is. Schep de kool in een grote emmer of pot en druk aan met een zuurkoolstamper, wijnfles of je vuist. Niet stampen want dan kneus je de kool te veel. Zorg dat je emmer of pot voor niet meer dan 3 kwart gevuld is. Laat de kool onder de oppervlakte van het vocht verdwijnen door er iets zwaars op te leggen, bijvoorbeeld een diepvrieszakje met zout water of een zuurkoolsteen. Dek de pot of emmer losjes af met een deksel of een kaasdoek met elastiek zodat er geen vliegjes bij kunnen komen. Zet de pot of emmer weg bij kamertemperatuur en laat dit fermenteren. Na een dag of 3 heb je al een lekkere zuurkool voor bijvoorbeeld koolsalades, laat hem minstens 6 weken staan voor een zuurkoolstamppot en vergeet hem voor een jaar om echte Oostenrijkse zuurkool te krijgen. De smaak heb je zelf in de hand, vind je de zuurkool goed, zet hem dan in de koelkast of kelder om de fermentatie nagenoeg te stoppen. Met de smaken van de specerijen en kruiden is natuurlijk te variëren. 

Met onze witte kool krijg je zeker een Dyck van een zuurkool.

Contactgegevens

Woudsedijk-Zuid 43
2481 NB Woubrugge
Google Maps

Gelegen aan de dijk tussen Rijnsaterwoude en Langeraar

Openingstijden

Donderdag t/m zondag
van 12:00 - 22:00

Reserveren

Groepen buiten openingstijden
op aanvraag

Volg ons